EKOGALA 2019. W piątek w Jasionce rozpoczynają się targi żywności
KATEGORIA: GOSPODARKA / 5 grudnia 2019
W piątek w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce koło Rzeszowa rozpoczyna się XIII edycja EKOGALI – międzynarodowych targów produktów i żywności wysokiej jakości. Wydarzenie będzie trwać przez dwa dni (6-7 grudnia) w godzinach od 10.00 do 17.00.
W ramach targów zaplanowano konferencje, degustacje, konkursy oraz pokazy gotowania i rękodzieła związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Atrakcją specjalną targów jest pawilon chiński.
Wejście na Targi dla zwiedzających jest bezpłatne. W prezencie wielu zwiedzających EKOGALĘ ma szansę otrzymać choinki bożonarodzeniowe i sianko na stół wigilijny.
Zapewniono też bezpłatny dojazd z Rzeszowa do Jasionki wraz z kursem powrotnym. Zarząd Transportu Miejskiego w Rzeszowie uruchamia linię „EKO” kursującą (6 i 7 grudnia) na trasach:
1. Rejtana – Jasionka CWK o godz. 10.25; 12.45 i 14.55 oraz powrót o godz. 9.45; 12.05; 14.15; 15.35 i 16.45
2. Mikołajczyka – Jasionka CWK o godz. 9.15; 11.40; 13.45; 14.35; 15.30 i 16.20 oraz powrót o godz. 11.00; 13.20; 15.00 i 16.45
Autobusy zatrzymują się na wybranych przystankach na trasie przejazdu. Rozkład jazdy dostępny jest na stronie internetowej ZTM w Rzeszowie TUTAJ. Szczegóły dotyczące rozkładu jazdy są też dostępne na stronie www.ekogala.eu
Oficjalne otwarcie EKOGALI zaplanowane zostało w piątek o godzinie 14.00.
W EKOGALI 2019 r. weźmie udział 153 wystawców, w tym także instytucje okołorolnicze, jednostki certyfikujące oraz Urzędy Marszałkowskie. Liczną grupę, 19 podmiotów, tegorocznych wystawców, stanowić będą goście z: Chin, Ukrainy, Rumunii i Grecji.
Podczas EKOGALI zaplanowano dwa konkursy:
- XIV Europejski Konkurs Kulinarny (konkurs dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu);
- Na „Najlepszy produkt ekologiczny”.
W sobotę 7 grudnia odbędzie się pokaz live cooking „Vip-y gotują”.
W zmaganiach kulinarnych będą brali udział m.in. Władysław Ortyl marszałek województwa podkarpackiego, Piotr Pilch wicemarszałek województwa podkarpackiego i przedstawiciele delegacji chińskiej.
Organizatorami wydarzenia są marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl, prezydent miasta Rzeszowa Tadeusz Ferenc, prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Piotr Puchalski oraz wójt gminy Trzebownisko Lesław Kuźniar.
11:00 – 15:00 XIV Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa
11:00 – 14:00 Konkurs na „Najlepszy produkt ekologiczny”
10:00 – 12:00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I–III pt. „Ekologiczne Mikołajki” Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena w holu
10:00 – 10:10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
10:10 – 10:40 „W zaczarowanym kręgu Mikołaja” – Inscenizacja
w wykonaniu dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22
w Rzeszowie, Uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego
nr 8 w Rzeszowie i Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
10:40 – 11:00 „Skąd się biorą produkty ekologiczne?” Film animowany przygotowany na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
11:00 – 11:30 Rozstrzygnięcie dwóch plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac. Wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci
12:00 – 14:00 Seminarium dla uczniów klas IV – VIII szkół podstawowych
pt. „Mikołajkowe eko-spotkanie” – scena w holu
12:00 – 12:10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12:10 – 12:30 „Idą Święta” – Prezentacja artystyczna w wykonaniu uczniów
ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
12:30 – 13:00 „Czy Mikołaj odżywia się prawidłowo? - Czyli podstawowe zasady zdrowego odżywiania na bazie ekologicznych produktów” Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział
w Radomiu
13:00 – 13:30 Rozstrzygnięcie dwóch ekologicznych konkursów dla uczniów klas IV – VIII szkoły podstawowej wraz z prezentacją prac. Wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci
14:00 – 14:30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XIII Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości - scena w holu
14.30 – 15.00 Rozstrzygnięcie konkursu „Piękna Wieś Podkarpacka 2019” wraz z wręczeniem nagród laureatom - scena w holu
15.00 – 17.00 "Innowacje w ekologicznym przetwórstwie rolno-spożywczym - skuteczną profilaktyką zdrowia" Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia - scena w holu
W godz. 10:00 – 17:00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”
7 grudnia 2019 r. (sobota)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 16:00 XIV Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
15:00 – 15:15 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najlepszy produkt ekologiczny” – scena w holu
16:00 – 16:55 Rozstrzygnięcie XIV Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena w holu
17:00 Zamknięcie Targów
Atrakcją drugiego dnia Targów będzie występ Krystiana Herby.
W godz. 10:00 – 17:00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”