Karpaty na Widelcu już od soboty. Co ugotują na festiwalu Małkowicza?

KATEGORIA: KULTURA / 23 września 2022

Robert Makłowicz
Fot. Paweł Bialic

W sobotę 24 września, w samo południe w Rzeszowie rozpocznie się dwudniowa pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Karpaty na Widelcu. Znamy już szczegóły imprezy, w tym rozpiskę dań, których będą mogli skosztować mieszkańcy Rzeszowa podczas imprezy firmowanej przez Roberta Makłowicza.

Idea „Karpat na Widelcu”

Pomysł organizacji festiwalu Karpaty na Widelcu padł wiosną 2021 roku. To wtedy na zaproszenie ówczesnego kandydata na prezydenta Konrada Fijołka do Rzeszowa przyjechał znany krytyk kulinarny, dziennikarz, a ostatnio popularny youtuber Robert Makłowicz. Obaj zaprezentowali koncepcję organizacji imprezy, w trakcie której rzeszowscy i podkarpaccy kucharze będą przygotowywać dania rodem z regionu Karpat.

- Chcemy pokazać dość prosty fakt, z którego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Rzeszów jest bramą do Karpat w Polsce, w związku z tym nie będzie tam tylko kuchni z Podkarpacia, ale też z Karpat – Słowacji, Węgier, Ukrainy - mówił nam w lutym tego roku Robert Makłowicz podczas wizyty w Rzeszowie.

Karpaty na Widelcu nawiązują swoją formułą do innego festiwalu, w którego organizację angażuje się Robert Makłowicz. Mowa tu o „Europie na Widelcu”, który odbywa się we Wrocławiu i promuje jak sama nazwa wskazuje kuchnię z całego kontynentu.

Kacapoły, hreczanyki, banianka

Pierwsza edycja festiwalu Karpaty na Widelcu rozpocznie się już w tę sobotę 24 września o godz. 12.00 i potrwa do niedzieli. Pierwszym akordem imprezy będzie korowód kucharzy z ul. Grunwaldzkiej na Rynek, gdzie nastąpi uroczyste otwarcie festiwalu. Głównym punktem sobotniego programu będzie strefa dań festiwalowych na Rynku, w której za sprzedawane na miejscu cegiełki za symboliczną cenę 10 zł, będzie można zjeść porcję z festiwalowych dań przygotowanych przez 11 restauracji, uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych i Klub Podkarpackich Gastronomów.

Restauracje biorące udział w akcji to: KOZLOVNA, FOLWARK, PATIO Grand Hotel, FOLK Hotel Bristol, STARY BROWAR RZESZOWSKI, GOŚCINIEC, LORD JACK, JAN KIEPURA Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój, KRESOWA OSADA Basznia Dolna, KLUB PODKARPACKICH GASTRONOMÓW, ZACISZE Hotel Zacisze Bratkowice, ESENCJA Hotel Ambasadorski.

W sobotnim festiwalowym menu znajdą się między innymi kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, proziaki, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przeznaczony na doposażenie ZSG w Rzeszowie i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów szkoły, przyszłych kucharzy.

W sobotnim programie znajdą się także między innymi pokaz kulinarny Roberta Makłowicza (o godz. 14.30) i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie głównej na Rynku tego dnia wystąpi formacja FANFARA AWANTURA w dwóch odsłonach – jako Prawdziwe Polskie Techno i Turbo Balkan Groove, z kolei na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy cztery zespoły ludowe: Zespół Pieśni i Tańca Hyżniacy, Zespół Pieśni i Tańca Karpaty, Zespół Pieśni i Tańca Kompanija oraz Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny.

W niedzielę dziczyzna

Drugi dzień festiwalowych atrakcji rozpocznie się nieco później, bo o godzinie 14.30. Na Rynku zamiast strefy dań festiwalowych pojawi się kocioł z dziczyzną. Na miejscu będzie obecny Jan Kuroń, który przyrządzi swoje danie w formie pokazu na scenie.

Równie bogato zapowiada się „menu muzyczne”. Na scenie głównej zagrają Patryk Mateja z zespołem, Żmije i Haydamaky, na scenie przy ul. Słowackiego natomiast Mobilna Filharmonia, Zespół Pieśni i Tańca Bandoska, Zespół Pieśni i Tańca Resovia Saltans Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Marcin Florczak.

Karpaty na Widelcu to także dwudniowy jarmark produktów regionalnych i rękodzieła. Swoje produkty zaprezentuje ponad 60 wystawców, których stosika będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Grunwaldzkiej. Festiwalowy akcent pojawi się także w Rzeszowskich Piwnicach – podczas zwiedzania w podziemnej karczmie będzie można degustować regionalne przysmaki, między innymi proziaki, gomółki, dżem z derenia. Podczas festiwalu odbędzie się także konkurs dla producentów żywności, a najlepszy z nich będzie nagrodzony tytułem „Najlepszy Smak 2022 Karpat na Widelcu”.

Impreza zakończy się w niedzielę (25 września o godz. 21.00).

Wokul

Fot. Estrada Rzeszowska

Fot. Estrada Rzeszowska

Fot. Estrada Rzeszowska

  

Redaktor naczelny: Barbara Kędzierska
Wydawca
"Siedem - Barbara Kędzierska"
PORTAL INFORMACJI I OPINII
redakcja@czytajrzeszow.pl
35-026 Rzeszów, ul. Reformacka 4