Obchody Jubileuszu
50-lecia Kształcenia
Rolniczego na Zalesiu 📸
KATEGORIA: EDUKACJA / 27 października 2025
W poniedziałek w Centrum Konferencyjno-Naukowym Uniwersytetu Rzeszowskiego przy ul. Zelwerowicza rozpoczęły się uroczyste obchody Jubileuszu 50-lecia Kształcenia Rolniczego na Zalesiu.
Wydział Technologiczno-Przyrodniczy UR kontynuuje bogatą tradycję kształcenia rolniczego w regionie, sięgającą roku 1975. Uniwersytet Rzeszowski jest dziś jedną z uczelni o najdłuższych i najbardziej rozwiniętych tradycjach w zakresie edukacji rolniczej na Podkarpaciu.
W trakcie obchodów odbyła się uroczysta Rada Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego UR z udziałem władz uczelni rolniczych i zaproszonych gości. W programie znalazło się m.in. wręczenie medali okolicznościowych, odsłonięcie tablicy upamiętniającej 50-lecie Kształcenia Rolniczego, nadanie auli 108 imienia profesora Franciszka Chrapkiewicza-Chapeville’a, zwiedzanie Kampusu Zalesie i spotkania integracyjne.
We wtorek, 28 października zaplanowano Jubileuszowe Dni Wydziału – piknik naukowy i festyn otwarty dla mieszkańców, młodzieży i dzieci.
W programie: warsztaty, pokazy, szkolenia, zwiedzanie obiektów Wydziału, gry, konkursy, występy artystyczne, zawody sportowe, występy zespołów artystycznych, grillowanie na rożnie itp.
DZIEŃ OTWARTY WYDZIAŁU
Uniwersytet Rzeszowski – Wydział Technologiczno-Przyrodniczy
Wtorek, 28.10.2025 r.
Kampus Zalesie – budynki D9, D10, D7, D3
9:00 – 9:15
Uroczyste otwarcie – Aula 108, budynek D9 (ul. Zelwerowicza 4, Rzeszów)
• Powitanie gości przez Dziekana Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego
dr hab. inż. Czesława Puchalskiego
9:15 – 9:45
Wykład plenarny dla młodzieży – Aula 108, budynek D9 (ul. Zelwerowicza 4, Rzeszów)
9:45 – 10:00
Podział uczestników na zespoły i spotkanie z opiekunami
• 12 zespołów według szkół (ok. 20 osób w grupie)
• Przydział do 12 opiekunów akademickich
• Krótkie wprowadzenie organizacyjne
10:00 – 13:00
Zwiedzanie kampusu i warsztaty naukowe
• Każdy zespół odwiedzi ok. 12 stanowisk (laboratoriów/warsztatów)
• Prezentacja pracy naukowców i aparatury badawczej
• Czas trwania pojedynczego warsztatu: 15 minut
• Lokalizacje: budynki D10, D9, D7, D3
Stanowiska m.in.:
• Laboratoria biotechnologiczne
• Pracownie inżynierii żywności
• Pracownie analityki fizyko-chemicznej
• Warsztaty z bioinżynierii
• Zajęcia pokazowe z ochrony środowiska i architektury krajobrazu
• Pokaz technologii OZE i recyklingu
Przez cały czas (9:30 – 13:30)
Strefa relaksu i poczęstunku – hol budynku D9 (przed Aulą 108)
• Bufet z: kawa, herbata, soki, woda, kanapki, przekąski
• Strefa pracodawców – stoiska 4–5 firm z branży rolno-spożywczej
o materiały informacyjne i promocyjne
o możliwość degustacji wybranych produktów
13:15 – 14:00
Zakończenie Dnia Otwartego Wydziału – Aula 108, budynek D9
• Podsumowanie
• Projekcja filmu promocyjnego Wydziału
• Konkurs z nagrodami – wręczenie upominków zwycięzcom
• Rozdanie materiałów promocyjnych:
o dla nauczycieli–opiekunów
o dla uczniów – broszury, gadżety, dyplomy uczestnictwa
Więcej informacji o historii kształcenia rolniczego: https://www.ur.edu.pl/pl/wydzialy/wydzial-technologiczno-przyrodniczy/jubileusz-50-lecia/historia-ksztalcenia-rolniczego
Red.
Zdjęcia: Mateusz Ficek