Tradycja i rozwój. Za nami już XVII edycja targów EKOGALA. Zobacz ZDJĘCIA

KATEGORIA: GOSPODARKA / 18 grudnia 2023

Fot. Anna Magda/Biuro Prasowe UMWP

Za nami XVII edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA, które w sobotę i niedzielę (16-17 rudnia) odbywały się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego G2A Arena w podrzeszowskiej Jasionce.

Jak zawsze targi, na które wstęp był bezpłatny, przyciągnęły rzesze zwiedzających. Organizatorami EKOGALI byli wspólnie Władysław Ortyl, marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek, prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz, prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. W imprezie brało udział ponad 100 wystawców. Na targi przybyli także przedstawiciele miast z Rumunii i Ukrainy.

W czasie oficjalnego otwarcia targów wicemarszałek województwa podkarpackiego Ewa Draus podkreślała zaangażowanie regionu w promocję swych atutów, wśród których ważne miejsce zajmuje świetna kuchnia, oparta na tradycji i produktach najwyższej jakości.

- XVII edycja naszej prestiżowej Ekogali udowadnia, że Podkarpacie to miejsce, gdzie stawiamy na jakość i rozwój, opierając się na naszych najlepszych tradycjach i bogatym dziedzictwie. Nasza żywność wysokiej jakości pokazuje, że pielęgnowanie tradycji i stawianie na nowoczesność i rozwój idą u nas w parze – mówiła wicemarszałek Ewa Draus. - Z pewnością w tym miejscu każdy może się przekonać, ze jesteśmy krainą niezapomnianych smaków.

- Ekogala przypomina nam, jak ważną rolę w naszym życiu spełnia odżywianie i jak ważna jest wysoka jakość, tego co jemy. Chcemy, aby nam wszystkim żyło się lepiej, a rolą samorządu jest także tworzenie przestrzeni dla promocji wysokiej jakości w wielu dziedzinach życia, także tej tak niezbędnej jak jedzenie – mówił prezydent Konrad Fijołek.

O tym jak ważne jest to, co znajduje się na talerzu przypominał Marcin Fujarowicz, prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”.

- Wśród rolników i wytwórców żywności znane jest takie powiedzenie – ludzie znają swojego lekarza, swojego proboszcza, swojego prawnika, dostawcę paczek czy sprzedawcę w sklepie za rogiem. Ale czy znają swojego rolnika? Zwykle nie, a Ekogala jest także po to, aby to zmieniać. Bo tu mogą Państwo spotkać wielu tych, którzy wytwarzają produkty najwyższej jakości, także produkty ekologiczne. I dzięki temu wiedzą Państwo co trafia na Wasz stół – podkreślał Marcin Fujarowicz.

Na odwiedzających czekały warsztaty i pokazy, liczne degustacje i prezentacje oraz możliwość zakupu wielu produktów, nie tylko żywności, ale także naturalnych kosmetyków.

Pierwszego dnia targów rozpoczął się towarzyszący im XVII już Europejski Konkurs Kulinarny, podczas którego można było nie tylko obserwować zmagania uczestników, uczniów 10 szkół gastronomicznych, ale nawet nauczyć się co najmniej kilku kulinarnych trików. Odwiedzający targi mieli szansę pogłębić swą wiedzę w dziedziny ziołolecznictwa za sprawą spotkania z farmaceutką, a jednocześnie zielarzem i dietetykiem Jolantą Miklar, która zaprezentowała wykład „Z ziołowego ogródka”. W czasie Ekogali nie zapomniano o bożonarodzeniowych tradycjach, które są pielęgnowane na Podkarpaciu.

Organizatorzy Ekogali pomyśleli także o atrakcjach dla najmłodszych jej uczestników. Dla nich zaaranżowana została strefa warsztatów i animacji ,Podkarpackie wczoraj i jutro”. Stoisko zostało podzielone na część nawiązującą do czasów PRL oraz tę odpowiadającą za innowacyjność i wybiegającą w przyszłość.

„Vip-y gotują”

Drugi dzień Ekogali upłynął pod znakiem pokazów związanych z przygotowaniem dań regionalnych i tradycyjnych.

Swoimi popisami kulinarnymi, przed publicznością, mogli pochwalić się marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie Piotr Pilch i Ewa Draus, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz jednocześnie dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie, zastępca prezydenta Rzeszowa Krystyna Stachowska oraz prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Marcin Fujarowicz, którzy wzięli udział w części Live cooking, czyli „Vip-y gotują”. Uczestnicy mieli możliwość degustacji licznych potraw i wypieków.

W tym roku nowością było, że każdy z uczestników przygotowywał inne danie. I tak w pierwszej turze marszałek Władysław Ortyl przygotowywał żurek, zastępca prezydenta Krystyna Stachowska ciasteczka „wiatraczki” z ciasta francuskiego z marmoladą wieloowocową, a prezes Marcin Fujarowicz tradycyjne świąteczne pierniczki.

Natomiast w drugiej odsłonie wicemarszałek Piotr Pilch podjął się wyzwania w postaci „wiatraczków” z marmoladą, wicemarszałek Ewa Draus piekła cynamonowe papatacze z ciasta drożdżowego, a przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz przygotował kruche ciasteczka z marmoladą.

Tego dnia odwiedzający Ekogalę mieli możliwość skosztowania świątecznych potraw, które zostały przygotowane z produktów ekologicznych, przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Również tego dnia uczestnicy Targów mogli obserwować kolejne kulinarne zmagania uczniów szkół gastronomicznych, którzy mierzyli się ze sobą w ramach XVII Europejskiego Konkursu Kulinarnego.

W tym roku wszyscy chętni do odwiedzenia Ekogali mogli bezpłatnie skorzystać z przejazdu Podkarpacką Koleją Aglomeracyjną (PKA). Stacja kolejowa od kilku miesięcy znajduje się tuż obok lotniska, około 100 metrów od wejścia na teren targów.

Po raz kolejny targi zostały zorganizowane w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020 i zostały sfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Koordynacją organizacji i przebiegu targów od lat zajmują się pracownicy Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP, którzy przygotowania do każdej kolejnej edycji imprezy zaczynają zaraz po jej zamknięciu.

Opr. Red.

Zdjęcia: Anna Magda i Krzysztof Witek/ Biuro Prasowe UMWP

  

Redaktor naczelny: Barbara Kędzierska
Wydawca
"Siedem - Barbara Kędzierska"
PORTAL INFORMACJI I OPINII
redakcja@czytajrzeszow.pl
35-026 Rzeszów, ul. Reformacka 4