Lody rzemieślnicze GELATO bez tajemnic. RARR szykuje atrakcję na majówkę
KATEGORIA: GOSPODARKA / 22 kwietnia 2025
Fot. GELATOn the ROAD/Facebook
W trakcie tegorocznej rzeszowskiej majówki, mieszkańcy oraz osoby zwiedzające stolicę Podkarpacia będą mieli wyjątkową okazję wkroczenia w świat lodów rzemieślniczych. Wszystko to za sprawą projektu GELATOn the ROAD, w którym uczestniczy Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.
GELATOn the ROAD
GELATOn the ROAD to międzynarodowa inicjatywa, która ma za zadanie wsparcie dla branży zajmującej się produkcją lodów rzemieślniczych, czyli tych powstających tylko z naturalnych składników, bez dodatków barwników czy polepszaczy smaku.
Głównym założeniem projektu jest wzmacnianie marki wytwórców lodów rzemieślniczych, promowanie lokalnej kultury przez smaki, wdrażanie zasad zrównoważonego rozwoju czy ułatwianie budowania wzajemnych relacji i współpracy. W Polsce za projekt odpowiada Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego.
Projekt GELATOn the ROAD to również konkursy i wydarzenia związane z wytwarzaniem lodów rzemieślniczych. Jedno z nich już niedługo odbędzie się w Rzeszowie. Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego podczas zbliżającej się majówki zaprosi wszystkich chętnych do odwiedzenia niezwykłego tymczasowego Muzeum Gelato.
- To będzie niezwykła i wspaniała możliwość, aby przyjść osobiście i na własne oczy oglądać historię powstania i tworzenia lodów rzemieślniczych w Polsce i Europie, zobaczyć cały proces przygotowania lodów rzemieślniczych, a także poznać ciekawostki i tajniki przygotowywania najlepszych lodów od podkarpackich twórców gelato - podkreślają przedstawiciele RARR-u.
Otwarcie Muzeum Gelato zaplanowano na sobotę 3 maja, a więc wyjątkowy dla Rzeszowa dzień, w którym oprócz święta uchwalenia Konstytucji Majowej, obchodzone jest Święto Paniagi, czyli ul. 3 Maja, a dawniej ul. Pańskiej. To święto, którego pomysłodawcą jest nieżyjący już poeta i prozaik Jerzy Fąfara. Każdego roku rzeszowska Paniaga zmienia się w miejsce pełne kulturalnych wydarzeń – koncertów, pokazów i spektakli. Jest też oczywiście barwny pochód, który uroczyście przechodzi ul. 3 Maja oraz jarmark rękodzieła i produktów regionalnych.
Nowy smak i ciekawe eksponaty
Muzeum Gelato ma być jedną z atrakcji tegorocznej Paniagi i będzie je można zwiedzić w siedzibie RARR-u przy ul. Szopena 51, niedaleko fosy rzeszowskiego zamku i fontanny multimedialnej przez trzy dni. W planie są pokazy wytwarzania lodów rzemieślniczych po których będzie oczywiście szansa na skosztowanie przygotowanych słodkości.
- Zwiedzający będą mieli okazję dowiedzieć się o nowych smakach lodów, które będą zaprezentowane jako smaki naszego regionu na ogólnoeuropejskim konkursie gelato we Włoszech - zapowiadają organizatorzy.
Będą też stoiska producentów lodów rzemieślniczych. Wszyscy zwiedzający będą mieli też okazję do obejrzenia ciekawych eksponatów by dowiedzieć się jak dawniej wytwarzano takie słodkości.
MUZEUM GELATO będzie otwarte przez trzy dni od 3 do 5 maja. Co będzie się działo w każdym z nich?
Piątek 3 maja
10:00 – 18:00 Muzeum Gelato - zwiedzanie muzeum, prowadzenie stoiska projektowego, cykliczne prezentacje projektu GELATOn the ROAD, inne atrakcje.
12:00 – 18:00 Pokazy produkcji lodów gelato - od 12:00 co 30 minut pokazy produkcji różnych smaków Gelato. Każdy pokaz dostępny dla 100 osób. Po pokazie uczestnicy będą mieli okazję spróbować wyjątkowego smaku gelato.
10:00 – 16:00: Stoiska producentów lodów - uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję odwiedzić stoiska producentów lodów na parkingu przed budynkiem RARR.
Sobota 4 maja
12:00 – 16:00 Muzeum Gelato - zwiedzanie muzeum, prowadzenie stoiska projektowego, cykliczne prezentacje projektu GELATOn the ROAD, inne atrakcje.
12:00 – 16:00 Stoiska producentów lodów - uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję odwiedzić stoiska producentów lodów na parkingu przed budynkiem RARR.
Niedziela 5 maja
10:00 – 16:00 Muzeum Gelato - zwiedzanie muzeum, prowadzenie stoiska projektowego, cykliczne prezentacje projektu GELATOn the ROAD, inne atrakcje.
14:00 – 16:00 Spotkanie z producentami lodów i interesariuszami - podsumowanie wydarzenia i planów na przyszłe działania, w tym konkurs i szkolenie dla producentów lodów.
Frezer Poziom lata 80`Fot. RARR
Witryna do lodów lata 90`Fot. RARR
Frezer nablatowyFot. RARR
W projekt zaangażowanych jest 14 instytucji z 12 krajów Europy tj. z Włoch, Belgi, Grecji, Niemiec, Luksemburga, Serbii, Słowenii, Chorwacji, Austrii, Hiszpanii, Polski, Bułgarii:
1. LIDER PROJEKTU: LONGARONE FIERE DOLOMITI SRL (LFD), Włochy
2. VENETIAN CLUSTER SRL (VENETIANCLUSTER), Włochy
3. CHAMBRE DE COMMERCE BELGO-ITALIENNEASBL (CCBI), Belgia
4. AGRODIATROFIKI SYMPRAKSI PERIFEREIAS DYTIKIS ELLADAS (AGRIFOOD WEST), Grecja
5. UNITEIS EV (UNITEIS e.V.), Niemcy
6. CAMERA DI COMMERCIO ITALO-LUSSEMBURGHESE A.S.B.L. (Cam.Com IT- LUX), Luksemburg
7. PRIVREDNA KOMORA SRBIJE (CCI SERBIA), Serbia
8. REGIJSKA RAZVOJNA AGENCIJA ROD AJDOVSCINA (ROD Agencija), Słowenia
9. UDRUGA ISTARSKO-EKOMUZEJ IZ VODNJANA (Ecomuseo Istria), Chorwacja
10. EUROPEAN TRAINING AND RESEARCH INSTITUT (EU T&R Institut) Austria
11. ASSOCIACIO D’EMPRESARIS DE CLOUD COMPUTING DE CATALUNYA (ACECCAT), Hiszpania
12. RZESZOWSKA AGENCJA ROZWOJU REGIONALNEGO SPÓŁKA AKCYJNA (RRDA), Polska
13. CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY VRATSA SDRUZHENIE (CCI VRATSA), Bułgaria
14. DOMSPAIN CONSULTING SL (DOMSPAIN CONS), Hiszpania.
2 Partnerów Stowarzyszonych:
1. Parco Dolomiti Friuliane Włochy
2. Council of Europe – Venice Office Włochy
Źródło finansowania projektu: Program Kreatywna Europa
Okres realizacji projektu: 01.04.2023 r. – 31.03.2026 r.
Na bieżąco wszystkie informacje związane z projektem GELATOn the ROAD można również śledzić za pośrednictwem jego oficjalnej strony na profilu Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100094235628428
Wokul
Fot. GELATOn the ROAD/Facebook